Nettips.dk Hjemmeside
Forum start Forum start > Andet > Alt muligt
  Nye indlæg Nye indlæg RSS Feed - Panpsykisme
  Alm. spørgsmål Alm. spørgsmål  Søg i forum   Begivenheder   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Panpsykisme

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
Prutterhunden Se dropdown menu
Staff
Staff
Avatar

Oprettet: 14 Okt 2007
Sted: Frederiksberg
Status: Offline
Point: 29356
Indlæg funktioner Indlæg funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Prutterhunden Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Emne: Panpsykisme
    Sendt: 22 Feb 2021 kl. 05:41
Hvad er det?

Føler du dig forfulgt af bananer? Selvom du ikke kan se dem, har du den der mærkelige følelse af hele tiden at blive betragtet af dem, ikke? Men tag det roligt. Grunden til at du ikke kan se dem, er at bananerne er ligeså bange for dig, som du er for dem.

Kender du det? Du går ind til grønthandleren og straks mærker du uro i kasserne med bananer. "Så, nu er han her igen, ham den skøre. Gem jer!" Og de presser sig ned mod bunden.

Så lad dem nu være i fred. Der er ingen grund til at gå bananas og hamre løs på dem. De vil dig intet ondt. De kigger bare!


(Credit: Alena A/Shutterstock)

En skør historie? Ja.. og så måske alligevel ikke. Panpsykisme er opfattelsen af, at alt har bevidsthed og ikke kun er et produkt af processerne i hjernen, hvilket er en materialistisk opfattelse.

Men hvordan kan ingen forklare. Og måske psykismen ikke er så hokuspokus, som det umiddelbart kan synes? Ifølge panpsykismen har bananer, ja alt fra stort til småt, også en bevidsthed. Det er en fuldt respektabel og seriøs videnskabelig teori og ikke mere mystisk end at bevidsthed er et produkt af hjernen. Vi bilder os bare ind, at den er mere rationel.

Moderne fysik bygger ikke på rationaltet, men på sandsynlighed. Måske er katten i sækken død eller også er den levende. Det ene er ikke mere rationelt eller sandsynligt end det andet. Engang fortalte religionerne, hvordan alting var skabt. Så kom oplysningstiden med kravet om, at alt måtte forklares med logik og have en årsag. Den tid sluttede med Einstein og vores egen Niels Bohr.

Du, din krop, er ikke bare en enkelt celle, men mange celler, der reagerer på og samarbejder med hinanden. Det kan de uden kontakt med din hjerne. Derudover rummer din krop tusinder af bakterier, som faktisk er selvstændige organismer, men har skrevet kontrakt med dig om at samarbejde i fælles interesse om at overleve. De fleste bakterier har du i tarmene.

Du er altså ikke hin enkelte, men mange. Derfra er tanken om bevidsthed også udenfor din hjerne ikke så lang.

Et kompromis er at bevidsthed ikke er andet end en illusion. Vi har ingen bevidsthed. Selv en bevidsthed om at vi har en bevidsthed er en illusion. René Descartes fik både ret og ikke ret. Vi er maskiner - men vi er ikke fordi vi tænker. Din pc ser måske ud til at tænke. Men maskiner tænker ikke.

Artiklen her er ikke SÅ lang og rimelig nem at forstå, skønt den er udenbysk:

Panpsychism: The Trippy Theory That Everything From Bananas to Bicycles Are Conscious | Discover Magazine


Redigeret af Prutterhunden - 22 Feb 2021 kl. 05:48
PRUTTERHUNDEN - hurtigere end lyset!

Nettips Brugervejledning
Til top
 Besvar Besvar
  Del emne   

Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.03
Copyright ©2001-2019 Web Wiz Ltd.

Denne side blev genereret på 0.062 sekunder.