Nettips.dk Hjemmeside
Forum start Forum start > Tips til... > Hjælp og vejledninger mv. > Guides / tutorials
  Nye indlæg Nye indlæg RSS Feed - Hav en sikker færden på nettet
  Alm. spørgsmål Alm. spørgsmål  Søg i forum   Begivenheder   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Hav en sikker færden på nettet

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
Prutterhunden Se dropdown menu
Staff
Staff
Avatar

Oprettet: 14 Okt 2007
Sted: Frederiksberg
Status: Offline
Point: 30306
Indlæg funktioner Indlæg funktioner   Tak (2) Tak(2)   Citér Prutterhunden Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Emne: Hav en sikker færden på nettet
    Sendt: 02 Mar 2013 kl. 08:06
For en rutineret websurfer kan det undre, at der til stadighed er så mange, der lader sig tage ved næsen af de desværre mange plattenslagere på internettet.

Den følgende artikel har jeg med få lov kopieret fra den 28. februar på Nettips' forside. Ved også at placere den her, bliver den også nemmere at finde, og der gives yderligere mulighed for efterfølgende og supplerende kommentarer.

Jeg synes, artiklen fortjener en hædersplads i dette forum (Guides / tutorials). Den er særdeles velskreven på et almindeligt forståeligt dansk under pseudonymet E.C. og kommer hele vejen rundt om et måske for mange vanskeligt emne.

vh Prutterhunden
______________

Skrevet af Nettips.dk Torsdag, 28. februar 2013 09:49


Af E. C. (malwarefighter/sikkerhedsekspert)

Hul i Java, trussel mod NemID, nyopdaget sårbarhed i Adobe, uautoriseret adgang til skyen er efterhånden blevet til overskrifter, der ugentligt præger det danske forumbillede. Uden at fremstå som de store sikkerhedsguruer, kan vi konstatere at alt det med sårbarheder, huller og andre diverse former for ondsindet handling, er kommet for at blive.

Efter min opfattelse, er det tids- og ressourcekrævende, hvis ikke umuligt, at gardere sig mod alle disse dårligdomme ved at bruge de kendte og traditionelle sikkerhedsteknikker.

De ondsindede angreb og udnyttelser er til gengæld med til at sprede utryghed blandt brugerne af de forskellige applikationer og tjenester. Hvad kan vi brugere gøre, uden at det gå ud over selve glæden og meningen ved at bruge en computer?

Der kan gives mange gode sikkerhedsråd. Styresystemet og diverse programmer på computeren skal være opdateret. Vi bør som minimum have antivirus og firewall installeret på computeren helst suppleret med en form for adfærdsblokering. Vi bør vælge sikre kodeord og den trådløse netværk skal være krypteret.

Jeg bruger tit analogi om trafikken og om at være på vejen, have selen på og flere airbags installeret i bilen. Du kan aldrig rigtigt forudse spritbilisterne, huller på vejene, fartbøllerne og spøgelsesbilisterne og jo vildere man selv kører, jo større risikoen er, at man kører galt. Hvis man dog tænker på disse forhold hele tiden, på grænsen til det paranoide, kan evnen til at nyde kørslen forsvinde helt.

Vi kan også vælge at tænke out of the box. Oprettelse af virtuelle miljøer og parallelle verdener på computeren, hvor vi rent faktisk er immune over for en påkørsel, kunne være en mulighed. Vi vil stadigvæk opleve en del situationer, hvor vi ikke kan skabe en parallel verden, som f.eks ved data i skyen. Her kan vi vælge at kryptere indholdet og dermed gøre data utilgængeligt og ubrugeligt for uvedkommende.

Vi bør i højere grad overveje, hvordan vi kan tilpasse os de nye forhold og finde alternative måder til at sikre vores computere. Det behøver vi ikke gøre dagligt eller ugentligt, men en gang imellem kan det godt være sundt at stoppe op og reflektere over egen sikkerhedsopsætning og evt. starte en tråd og løfte disse ideér sammen med andre sikkerhedsinteresserede.

Hvad så med netbank?

Vi kan i hvert fald udvise agtpågivenhed og tage de grundlæggende forholdsregler. Hvis it-kriminelle alligevel finder en metode til at udnytte vores netbank, på trods af vores evner til at beskytte computeren, kan vi glæde os over systemets indretning. Hvis vi ser bort fra, at vi formentligt er med til at finansiere dækningen via de forskellige gebyr, dækker bankerne som udgangspunkt tab til private, dog med en selvrisiko, hvis brugerne virkelig har handlet groft uagtsomt.

Erhvervskunder, der har en netbankaftale på erhvervskundevilkår, får dog ikke dækket deres tab og Finansrådet henviser erhvervskunderne til at tegne en netbankforsikring.

Vi bør også i højere grad undgå at køre på autopiloten, når vi klikker os frem i det store cyberspace og bruge sund fornuft og kritisk sans, når vi får tilbudt diverse goder, gevinster, tilbagebetalinger i SKAT osv.

Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det formentligt også tilfældet.

Hav en sikker færden på nettet!


PRUTTERHUNDEN - hurtigere end lyset!

Nettips Brugervejledning
Til top
 Besvar Besvar
  Del emne   

Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

Denne side blev genereret på 0.141 sekunder.